28 May Probiotikai sveikam žarnynui
Žarnyno mikroflora labai lengvai pažeidžiama, ji visada „nukenčia”, nes vartojame daug cheminių maisto medžiagų, taip pat vaistų. Visa tai patenka į žarnyną. Sergantis lėtine liga žmogus priverstas nuolat vartoti preparatus, kurie jam gyvybiškai svarbūs, bet kenkia žarnyno mikroflorai.
Kitas labai svarbus faktorius, žalojantis žarnyno mikroflorą – kirmėlinė invazija. Gydytojai retai kada vertina šį faktorių. Medicininė statistika teigia, kad žmogus kirmėlėmis užsikrečia ne vieną kartą gyvenime. 80-95 proc. kir-mėlinės invazijos atvejų nesukelia specifinių simptomų, nes kirmėlės prisitaiko.
Kokias funkcijas atlieka žarnyno mikroflora?
Žmogui žymiai sunkiau pasveikti nesutvarkius žarnyno mikrofloros. Įrodyta, kad imuninė sistema susijusi su žarnyno būkle. Žarnyno gleivinės paviršius – 400 kv. metrų – tarsi futbolo aikštė ir ten daug kas gali atsitikti. Nuo normalios mikrofloros priklauso virškinimo procesas. Ji atsakinga už suvartoto maisto paruošimą tinkamai rezorbacijai. Žmogaus sveikata labai priklauso nuo to, ką jis valgo kasdien, kiek to maisto medžiagų pasisavinama. Jei mikroflora sutrikusi, dėl blogo maisto medžiagų virškinimo išsivysto „deficitinė” būklė, kuri ypač pasireiškia vaikams, nes jie intensyviai auga, o tam reikia įvairių maisto medžiagų.
Jei mikroflora sutrikusi, virškinimo procese įsivyrauja puvimas, kurio metu atsiranda toksinių medžiagų. Jos sutrikdo medžiagų apykaitą, slopina imuninę sistemą ir skatina vėžio atsiradimą.
Kodėl man patinka šie bakterijų raugai?
Tai labai vertingas produktas. Savo pacientams jį rekomenduojame todėl, kad tai turintis gyvybingų mikroorganizmų produktas. Raugai tinka plačiam pacientų ratui, nes kiekviename jų – skirtingos bakterijų „šeimos”, kurios turi specifinę veikimo kryptį. Jie gali ir turi būti vartojami profilaktiškai. Žinoma, raugas – ne vaistas, bet jis padeda atsinaujinti žarnyno mikroflorai. Vartojant antibiotikus, patartinas Acidolaktas, vaikams – Bifivitas, senyvo amžiaus žmonėms – Streptosanas.
Mūsų kolektyvas vartoja iš šių raugų pagamintus jogurtus, rauginto pieno produktus ir džiaugiasi, kad gali pacientams pasiūlyti gyvą produktą.
Rauginimio metu dėl fermentacijos nelieka laktozės ir kazeino – pieno baltymo, jie suskaldomi, todėl žmonės netoleruojantys laktozės („saldaus” pieno) gali drąsiai vartoti sveikus namie paruoštus raugintus produktus.
Probiotikai padeda išlaikyti sveiką žarnyną
Normalioje žmogaus organizmo mikrofloroje yra maždaug 1014 mikroorganizmų, kurie:
- padeda apsisaugoti nuo patogenų, kadangi gerosios bakterijos geriau prisitaikiusios prie žemo pH žarnyno aplinkos, užkerta kelią įsitvirtinti patogenams;
- padeda palaikyti imuninę sistemą: stimuliuoja su žarnynu susijusio limfiodinio audinio vystymąsi;
- gamina B grupės vitaminus ir vitaminą K3;
- skaido skaidulas į trumposios grandinės riebalų rūgštis.