Probiotikai sveikam žarnynui

Saveikatos langas 2014/12

Probiotikai sveikam žarnynui

Žarnyno mikroflora labai lengvai pažeidžiama, ji visada „nukenčia”, nes vartojame daug cheminių maisto medžiagų, taip pat vaistų. Visa tai patenka į žarnyną. Sergan­tis lėtine liga žmogus priverstas nuolat vartoti preparatus, kurie jam gyvybiškai svarbūs, bet kenkia žarnyno mikroflorai.

Kitas labai svarbus faktorius, žalojantis žarnyno mikroflorą – kirmėlinė invazija. Gydytojai retai kada vertina šį faktorių. Medici­ninė statistika teigia, kad žmogus kirmėlėmis užsikrečia ne vieną kartą gyvenime. 80-95 proc. kir-mėlinės invazijos atvejų nesukelia specifinių simptomų, nes kirmėlės prisitaiko.

Kokias funkcijas atlieka žarnyno mikroflora?

Žmogui žymiai sunkiau pasveikti nesutvarkius žarnyno mikrofloros. Įrodyta, kad imuninė sistema susi­jusi su žarnyno būkle. Žarnyno glei­vinės paviršius – 400 kv. metrų – tarsi futbolo aikštė ir ten daug kas gali atsitikti. Nuo normalios mikrof­loros priklauso virškinimo proce­sas. Ji atsakinga už suvartoto mais­to paruošimą tinkamai rezorbacijai. Žmogaus sveikata labai priklauso nuo to, ką jis valgo kasdien, kiek to maisto medžiagų pasisavinama. Jei mikroflora sutrikusi, dėl blogo maisto medžiagų virškinimo išsi­vysto „deficitinė” būklė, kuri ypač pasireiškia vaikams, nes jie intensy­viai auga, o tam reikia įvairių mais­to medžiagų.

Jei mikroflora sutrikusi, virški­nimo procese įsivyrauja puvimas, kurio metu atsiranda toksinių medžiagų. Jos sutrikdo medžiagų apy­kaitą, slopina imuninę sistemą ir skatina vėžio atsiradimą.

 

Kodėl man patinka šie bakterijų raugai?

Tai labai vertingas produktas. Savo pacientams jį rekomenduo­jame todėl, kad tai turintis gyvy­bingų mikroorganizmų produk­tas. Raugai tinka plačiam pacientų ratui, nes kiekviename jų – skirtin­gos bakterijų „šeimos”, kurios turi specifinę veikimo kryptį. Jie gali ir turi būti vartojami profilaktiškai. Žinoma, raugas – ne vaistas, bet jis padeda atsinaujinti žarnyno mikroflorai. Vartojant antibioti­kus, patartinas Acidolaktas, vai­kams – Bifivitas, senyvo amžiaus žmonėms – Streptosanas.

Mūsų kolektyvas vartoja iš šių raugų pagamintus jogurtus, rau­ginto pieno produktus ir džiaugia­si, kad gali pacientams pasiūlyti gyvą produktą.

Rauginimio metu dėl fermentacijos nelieka laktozės ir kazeino – pieno baltymo, jie suskaldomi, todėl žmonės netoleruojantys laktozės („saldaus” pieno) gali drąsiai vartoti sveikus namie paruoštus raugintus produktus.

 

Probiotikai padeda išlaikyti sveiką žarnyną

Normalioje žmogaus organizmo mikrofloroje yra maždaug 1014 mikroorganiz­mų, kurie:

  • padeda apsisaugoti nuo patogenų, kadangi gerosios bakterijos geriau prisitaikiu­sios prie žemo pH žarnyno aplinkos, užkerta kelią įsitvirtinti patogenams;
  • padeda palaikyti imuninę sistemą: stimuliuoja su žarnynu susijusio limfiodinio audinio vystymąsi;
  • gamina B grupės vitaminus ir vitaminą K3;
  • skaido skaidulas į trumposios grandinės riebalų rūgštis.